SELAMAT DATANG KE BLOG SUARA PERINDU; IKUTI TOKOH ISLAM MINGGU INI MENGENAI KISAH BEBERAPA SAHABAT NABI S.A.W YANG MENARIK KISAHNYA UNTUK DITELADANI, DIPAPARKAN DALAM BENTUK DOKUMENTARI RADIO YANG MENARIK. SETIAP SABTU 6.15 PTG DAN ULANGANNYA PADA AHAD 2.15 PTG DI TERENGGANUFM; PENULIS SKRIP DOKUMENTARI AGAMA DIPERLUKAN. HANTAR SEGERA PERMOHONAN KPD PENGARAH RTM TERENGGANU; IKUTI PERKEMBANGAN SUKAN TEMPATAN DAN TANAH AIR DALAM "WISEL" SETIAP SELASA PUKUL 9.15 BERSAMA DJ AZRUL DAN RIZAL, MENGUPAS PERKEMBANGAN BOLASEPAK, HOKI, LUMBA BASIKAL DAN BANYAK LAGI

Friday, January 25, 2008

Kreatif VS Bahlol

[Agaknya lembu ni berkata: kalaulah aku ada black magic, akan ku tukar manusia jadi lembu, macam aku juga. Gambar-Berita Harian]

PEMIKIRAN manusia kini semakin kreatif dan maju. Tapi sayangnya, kreativiti dan kemajuan ini tidak digunakan di jalan kebaikan. Mereka kreatif melakukan jenayah, merompak dan menyamun. Lihat gambar ini, penyangak kini menggunakan kereta untuk mencuri lembu. Cuba bayangkan bagaimana sukarnya nak masukkan lembu dalam kereta ini. Tapi duit punya pasal, lembu yang tidak berdosa menjadi mangsa. Lembu yang besar pun dapat dimasukkan dalam ruang kereta yang sempit ini. Baca cerita lanjut. Hai, manusia, manusia...apa nak jadi hah.

abg putra - mungkin penyangak tu terlebih makan coklat ni tak? Pasal tulah terlebih bahlol!

25 comments:

GameMaster said...

Muat pulak lembu tu duk dalam kereta.. Anak lembu ke.

Anonymous said...

Ekekeekeke... Abang Putra, setuju. Tepat dan padat.

Abang Putra said...

2 gamemaster,
Muak satu hal, habis sengal-sengal badan beb! Nak landing pun tak leh.

Abang Putra said...

2 anonymous,
Mungkin lembu akan berkata, bodoh betul manusia ni. Kalau nak angkut aku pun pakailah kereta mewah dan besar sikit. Ni kereta cabuk, apa punya penyamun papa kedana!

nanonano said...

yang lembu tu pun satu,
punye la keras kaki die,
xkn xreti nk trajang manusia bangang tuh !!!
huaarrgghhh !!!

nanonano said...

abg putra !!
nk sound ayat abg tu,
dah terang2 penyamun tu papa kedana,
kalu x, masakan die menyamun !
haishhhhhh~

Pak Ngah: said...

:: salam abang putra... jenis kecil2an tuu... kalau besar2an... dia guna lori...

Saiee Driss said...

Atau katanya:

Sebodoh-bodoh aku tak pernah mencuri, aku makan apa yang aku jumpa aje. Agaknya mencuri ini sifat manusia kot...?

ryann said...

manusia cerdik. kreativiti disalah gunakan. pandai melakukan kebodohan.

Abang Putra said...

2 Nano,
Ada juga jenis tak papa tapi memang sejak azali suka menyamun. Pantang lepe (baca e tanda) sikit lesap.

Lembu tu bukan tak mahu terajang tapi dia kesian takut malaun tu dok dang ngucap!

Abang Putra said...

Pak Ngah,
Hahaha, penyamun jenis sengkek ni. Tapi muat dalam kereta tu, hiss apa jenis penyamun.

Abang Putra said...

2 Saiedriss,
Ya tak ya jugak...ada kes lembu ditangkap kerana mencuri? hiss, kalau lembu tahu malu kita ni.

Abang Putra said...

ryann,
Fikir-fikirkan.

BEiB said...

heheh,,lembu pun seskali nok naik kereta gok, biarpong wira,tok nenek dia asyik naik lori jee...kira klaah aa..lembu ning..heheh

echah_syed said...

siok lembu tu dpt fresh ekon..tgk smpi lentok dia kt situ..:p

dlm ati dia..'bengap nyerr manusia dolu2 aku jd kuli tarik dorang..skrg aku jd boss dok kt belakang lagik tu hohoho... :D

Abang Putra said...

2 Beib,
hahahah, ya...betul, asyik naik lori je. Boring lak.

Abang Putra said...

Combi,
Muhaaa...lawak komen Combi. Mungkin itu yang difikirkan lembu tu. Dok belakang jadi boss.

pat said...

hehehe...pelik betul coklat tu??Ada makna lain ke Bahloul tu dalam bahasa lain??Maknanya sedap kot.

Abang Putra said...

Pat,
hehehe...mungkin juga. bahloul dalam bahasa tu mungkin tak sama dengan bahlol kita. Atau mungkin maksud dia cerdik kot!

ct said...

tak semua lembu dapat pengalaman indah naik kereta,,kawan2 lembu tengok mesti jeles....

eedany said...

Kasihan sungguh lembu itu... Mesti dia excited nak rasa naik wira kan abgputra Wakakaka...

coklat tu namanya bahlol? Kekekekeke lucu lah. Tapi mesti sedap kan? :)

Abang Putra said...

2ct, benar, lembu2 lain akan jelous nanti...wakaakaa...

Abang Putra said...

eedany,
memang melucukan, lembu naik wira dan coklat bahlol...

TIRAI HIDUP said...

lawa x caya semua ni hanya lakonan lembu tu semata-mata!
Lembu yang hensem memang org ambik berlakon!Rasa dia ni memang pelakon stuntcow!
Lawa x leh lupakan lembu yg hensem ni eeee kalau jumpa nak minta sign otogeraf!yeyey syonok!
Harap ada lembu ni ada blog sendiri dan lawa x sabar nak add link.....yeyey

Pak Ngah: said...

:: salam... nama cokelat itulah antara sebutan yang sering diungkapkan dalam filem2 lama Allahyarham P.Ramlee... kenapa yeee...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails