SELAMAT DATANG KE BLOG SUARA PERINDU; IKUTI TOKOH ISLAM MINGGU INI MENGENAI KISAH BEBERAPA SAHABAT NABI S.A.W YANG MENARIK KISAHNYA UNTUK DITELADANI, DIPAPARKAN DALAM BENTUK DOKUMENTARI RADIO YANG MENARIK. SETIAP SABTU 6.15 PTG DAN ULANGANNYA PADA AHAD 2.15 PTG DI TERENGGANUFM; PENULIS SKRIP DOKUMENTARI AGAMA DIPERLUKAN. HANTAR SEGERA PERMOHONAN KPD PENGARAH RTM TERENGGANU; IKUTI PERKEMBANGAN SUKAN TEMPATAN DAN TANAH AIR DALAM "WISEL" SETIAP SELASA PUKUL 9.15 BERSAMA DJ AZRUL DAN RIZAL, MENGUPAS PERKEMBANGAN BOLASEPAK, HOKI, LUMBA BASIKAL DAN BANYAK LAGI

Monday, September 24, 2007

Tahi yang boleh dimakan...

[ Kuih Bunga Pundak (Kedah); Buah Tanjung (Kelantan) dan Piana (Kelantan)]
PERNAH makan tahi itik? Hiss, apa ni abang putra! Gila ke, mana ada orang makan tahi. Sabar dulu, maksud saya kuih tahi itik, sejenis kuih tradisional Kelantan. Namanya buruk tapi rasanya enak. Macam "roti mayat" juga, rupa buruk tapi rasa sedap. Malaysia sebenarnya kaya dengan pelbagai kuih tradisional yang sedap-sedap seperti puding raja, lompat tikam, nekbat, buah Melaka dan macam-macam lagi.

5 comments:

[b]y [y]oung lady said...

tahi itik?
1st time dgr

TokNabe said...

Emm...abg putra penah makan? rasanya mmg sedap, tapi sejak dok johor pah tu melaka ni mmg tak penah jumpa lagi 'tahi itik'.

Noushy Syah said...

ERRRRRRRRRRRRR..R U serious namanya taik itik? GRRRRR..strange but true!!

Takkan lah xde nama lain Abg putra!!!

abg putra said...

2[b]y [y]oung lady, toknabe, noushy syah,

Itulah orang dulu-dulu beri nama najis pada kuih. Elok juga tukar nama tu supaya lebih sesuai dengan perkembangan zaman.

greezland said...

mana ada jual "Kuih Bunga Pundak" di KL??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails