SELAMAT DATANG KE BLOG SUARA PERINDU; IKUTI TOKOH ISLAM MINGGU INI MENGENAI KISAH BEBERAPA SAHABAT NABI S.A.W YANG MENARIK KISAHNYA UNTUK DITELADANI, DIPAPARKAN DALAM BENTUK DOKUMENTARI RADIO YANG MENARIK. SETIAP SABTU 6.15 PTG DAN ULANGANNYA PADA AHAD 2.15 PTG DI TERENGGANUFM; PENULIS SKRIP DOKUMENTARI AGAMA DIPERLUKAN. HANTAR SEGERA PERMOHONAN KPD PENGARAH RTM TERENGGANU; IKUTI PERKEMBANGAN SUKAN TEMPATAN DAN TANAH AIR DALAM "WISEL" SETIAP SELASA PUKUL 9.15 BERSAMA DJ AZRUL DAN RIZAL, MENGUPAS PERKEMBANGAN BOLASEPAK, HOKI, LUMBA BASIKAL DAN BANYAK LAGI

Wednesday, June 24, 2009

Coli Punca Kanser?


SAYA ditanya oleh seorang blogger di mana saya cari idea untuk membuat posting? Jawab saya, kebanyakan bahan posting, saya terima dari e-mail. Saya pilih mana-mana yang sesuai. Ada juga bahannya dari akhbar yang saya olah kembali agar kelihatan menarik.

Posting saya kali ini juga dari e-mail. Menurut e-mail tersebut, wanita yang memakai coli lebih dari 12 jam berisiko tinggi mendapat kanser buah dada. Pulak dah. Entah betul, entah tidak. Kononnya saintis dari Amerika Syarikat yang membuat kajian tersebut, menasihatkan wanita agar tidak memakai coli ketika tidur. Pening saya memikirkan kesahihan e-mail ini. Apa kaitan coli dengan penyakit kanser? Mungkin "benda" tu perlu bernafas juga agaknya. Mungkin juga ia memerlukan pengudaraan yang baik. Atau bahan untuk membuat coli tu mengandungi kimia berbahaya yang boleh mengakibatkan kanser. Hai, entahlah. Saya tak ada jawapannya. Mungkin anda tahu. Berkongsilah dengan saya dan pembaca lain.

SmileyCentral.com abg putra - pakai coli bahayo tak pakai lagi bahayo hoiii!

21 comments:

TokNabe said...

emmmm... nak komen guano ni. Di luar bidang kito ni abg putra....

Real Woman said...

terkejut saya bila tgk gambar kat post terbaru AP. Ingat salah masuk blog lain tadi. Hehehe. Anyway dulu pernah terbaca satu artikel pasal topik ni. Tapi cuma 'wired bra' yg akan menyebabkan kanser. Itupun kalau kita berada di tempat tempat yg ada gelombang mikro for example microwave. Kononnya gelombang ni akan bertindakbalas dgn wire kat bra tadi dan akan berlaku pelepasan cas cas atau ion ion yg lama kelamaan akan merangsang pertumbuhan sel kanser. Fuh mcm cikgu fizik la pulak sekejap. Tapi tahap kesahihannya... wallahualam. Dan bab seluar dalam tu... Err...elok cari yg takde wire lah ye! Hehehe

Abang Putra said...

TokNabe, hehehe. Dokleh gitu kena ambil tahu juga. Cikgu mesti tahu semua bidang baik lelaki atau wanita. Dok gitu.

Abang Putra said...

Memang hebat penerangan RealWoman ni, kena betul dengan namanya. Mungkin juga yang melibatkan "wired bra" sahaja. Jadi usahlah bimbang. Pakai, jangan tak pakai. Tak pakai lagi bahayo!

echah_syed said...

mlm combi tak pakai ler abg putra sbb lmbt bila nak **** :p

muahahaha..ganazz betul nih :D

yg kaler merah tu combi suke sbb merah tu *hot* kehkehkeh.. *abis ler kalo BD baca nih :p

Abang Putra said...

Hehehe, memang ganas komen Combi ni. Gelak sampai keluar air mata.

BelalangDewa said...

kalau orang lelaki pakai seluar dalam lebih 12 jam dapat kanser burung....

Abang Putra said...

Hehehe. Ini pakai fatwa mana pulak ni. Fatwa terbaru dari BD ni...

Real Woman said...

rasanya BD kerja kat ofis lebih 12 jam kan?? Macamana tu? hehehehe

Abang Putra said...

Betul jugak tu, Baik suruh dia pergi check. Sure dah kena selsema burung tu, seperti yang dia fatwakan. Hehehe.

KuncOp aka Manje said...

Ingatkan apa lar tak kasi pakai coli... rupanya bahaya, kalau pakai koset boleh~???.. teeheehee.

mama atiq said...

mama atiq selamat sbb tak pakai pong yg dalam2 kalau kat umah ...kalau pakai baba marah.. lg pun tak selesalah asyik dok bungkus...mama jg ada dengar spt yg real woman cakap tu...lg satu yg mama dengar pakaian luar atau dlm dr kain polyster merbahaya jg...China byk eksport kain polyester ni kat Mesia sbb tu murah2...selain dr kanser leh sbbkan kemandulan mama x pasti tapi itu yg mama dengar...di China dia orang x pakai polyster ni..byk pakai cotton dan linen.

mama atiq said...

N3 abg Putra kali ni betul2 menonjol he he...

Abang Putra said...

Kalau pakai koset hanya Kuncop je boleh jawab.

Abang Putra said...

Mama Atiq, hebat juga pengetahuan mama ni. Mesti banyak membaca ni. Terima kasih atas info berguna.

Sis-Lin said...

lor..sanggup abg putra gi amik gmbr coli ni..hahahahahaha

lin tido mmg x pakai le..rimas le..hahahaha

Jun said...

abg putra..x dpt nk komen ler..dok gelak smpai kuar air mata nih..hehehe
ape2pon..tidur 'kosong2' gitu selesa..wahahaha

Abang Putra said...

Sislin, bukan abang yang ambil gambar "sotong" tu. Upah pun tak sanggup. Ambil dalam e-mail.

Abang Putra said...

Setuju dengan sislin dan Jun, tidur tanpa "benda" tu lagi selesa. Tak caya tanya Dr Fadilah Kamsah.

BelalangDewa said...

alaaaaa.... kalau tidur pakai benda tu pun, ada yang bukak kan masa Lin dan Jun lena......

Abang Putra said...

BD, heheheh. Betul tu. Sudah terang lagi bersuluh.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails